• Hem
  • Besök av Clara ...
Medlemsmöten

Besök av Clara Lindblom 2015-12-10

Clara LindblomTorsdagen den 10 december besöktes vårt medlemsmöte av Clara Lindblom; Äldre- och personalborgarråd för Stockholms stad med särskilt ansvar för jämställdhetsfrågor. Clara är även ordförande för Micasa; det fastighetsbolag som äger och förvaltar Stockholms stads omsorgsfastigheter.

Torsdagen den 10 december besöktes vårt medlemsmöte av Clara Lindblom; Äldre- och personalborgarråd för Stockholms stad med särskilt ansvar för jämställdhetsfrågor. Clara är även ordförande för Micasa; det fastighetsbolag som äger och förvaltar Stockholms stads omsorgsfastigheter.

Någonting som Clara återkom till flera gånger under kvällen var att det finns behov av en “mellanboendeform” för äldre, utan behovsbedömning, och med förtur för den som fyllt 75. Ett boende med reception och grundläggande bemanning, och till rimlig hyra. Lite grand som servicehusen fungerade förr. Det finns många äldre som känner ensamhet och oro, men som inte behöver ha tillgång till sjukvårdspersonal dygnet runt. Under Alliansens tid vid makten ersattes servicehusen succesivt av sk Trygghetsboenden, men dessa har en alltför låg servicenivå och fungerar inte som det är tänkt, åtminstone inte här i Stockholm.

Blomsterfonden är ett föredöme man tittar på, men den typen av boende är dyrt och kräver kötid. Ingen bygger för den “vanlige” pensionären idag. Hyrorna blir för höga och måste pressas. De äldreboenden vi har på Kungsholmen är Fridhemmet och Pilträdet, men vi har inget Trygghetsboende.

Den 1 januari 2017 kommer en ny biståndsbedömningsmodell att införas. Ambitionen är att utredningarna ska bli mindre detaljerade och att de äldre i större utsträckning ska kunna vara med och planera sina egna dagar.  Administrationen ska minska, personalen ute i verksamheten måste ges större inflytande och biståndsbedömarna ges möjlighet att vara socialarbetare istället för administratörer.

Clara gick igenom skillnaderna mellan Lag om offentlig upphandling (LOU) och Lag om valfrihetssystem (LOV), och hur resonemanget går i valet mellan dessa båda alternativ. Ingenting är dock klart ännu, därför stannar det som sades innanför Kafé Marx väggar!

Clara fick frågan vad vi i partiföreningen kan bidra med. Vi får gärna väcka opinion för att få ned antalet aktörer på marknaden, påpekade Clara. Endast Moderaterna är emot detta. Det är inte rimligt att fem aktörer åker upp med matlådor i samma hiss! Vi kan med fördel samarbeta med PRO för att få större legitimitet, och exempelvis bjuda in politiker till diskussion i frågan. Vidare kan vi påtala behovet av ett icke biståndsbedömt mellanboende till rimlig hyra.

Allmän visstidsanställning kommer sakta med säkert att fasas ut, vilket inte är helt oproblematiskt i vissa delar av verksamheten. Man tittar just nu på lösningar för detta. Vidare satsar man i den kommande budgeten på missbruksvården, kompetensutveckling, att fler barnskötare ska vidareutbilda sig till förskollärare och att äldre erfarna socialarbetare ska hinna fungera som mentorer för unga, nyanställda socionomer. Idag kastas de nyutexaminerade ofta direkt in i arbetet med tunga utredningar och omhändertaganden utan får det stöd de behöver!

Fler axplock från denna intressanta temakväll:

  • Chefer inom äldre- och barnomsorgen har generellt lägre löner än chefer inom andra kommunala verksamheter.
  • Man söker nya styrningsformer, utan minutiös uppföljning, som ska ersätta New Public Management.
  • Den timbank med personer som drabbats av ofrivillig deltid är nu nere i 600 personer.

Efter en dryg timme med Clara avslutade vi mötet med de sedvanliga punkterna i dagordningen!

Dela den här sidan:

Kopiera länk