Möte med Karin Rågsjö

Möte med Karin Rågsjö 2016-06-08

Karin RågsjöOnsdagen den 8 juni ägde vårt sista medlemsmöte rum innan sommaruppehållet, och då gästades vi av riksdagsledamot Karin Rågsjö, partiets vårdpolitiske talesperson. Mötet var öppet även för andra partiföreningar och ett femtontal personer infann sig.

Onsdagen den 8 juni ägde vårt sista medlemsmöte rum innan sommaruppehållet, och då gästades vi av riksdagsledamot Karin Rågsjö, partiets vårdpolitiske talesperson. Mötet var öppet även för andra partiföreningar och ett femtontal personer infann sig.

Karin sitter i Socialutskottet tillsammans med Maj Karlsson, och de har delat upp ansvaret för de olika frågorna mellan sig. Karin har bl.a. hälso- och sjukvården på sin lott.

Vår ordförande Bengt Larsson inledde med frågan om vi verkligen har en socialtjänst värd namnet,  med hänvisning till ett inslag i ABC kvällen före, om en man som lever i djup misär.
Här behövs större resurser, och att lagstiftningen ändras så att den som är i behov av att flytta till annat boende garanteras rätten till det. Idag krävs “anhörigtorpeder” som tar strid för den behövande!

Karin berättade underhållande om arbetet i Socialutskottet. Där förekommer sällan några större diskussioner, och inte så mycket “fart och fläkt”. De flesta diskussionerna förs i Kammaren. Ledamöterna har dock god administrativ hjälp och behöver inte skriva så mycket själva, vilket till en början kändes ovant.

Karin är mån om att lyfta fram klassfrågor, ojämlikhet och skillnader i hälsa. Hälsa, klass och kön går hand i hand. Detta har blivit något av hennes kännemärke, frågor som sällan eller aldrig diskuteras inom högern!

En proposition om sprutbyte i hela Sverige är på gång, vilket gör att Karin kan släppa den frågan lite grand. Och Ilmar Reepalu har, som bekant, fått i uppdrag att ta fram förslag på ett nytt regelverk för den offentliga finansieringen av privat utförda välfärdstjänster. I samband med att den utredningen blir klar kommer en kampanj att genomföras.

Karin talade även om vårdvalet och dess regelverk. Ingen socioekonomisk viktning görs. Västra Götaland har ett system som fungerar betydligt bättre. Den väsentliga frågan borde vara var vi ska rikta vården; till de friskaste eller till de människor som behöver den bäst? Den fria etableringsrätten bör avskaffas, frågan kommer att lyftas under det kommande året!

En annan fråga som drivs är att specialistsjuksköterskor ska få sin utbildning betald, på samma sätt som läkare.
Många inom vården får inte fasta anställningar utan kontrakt på lösa boliner, vilket blir väldigt dyrt. Användandet av stafettläkare bör upphöra.

En motion har skrivits om hur cancervården ska riggas i framtiden. Idag kan den se väldigt olika ut beroende på var i landet man bor. Fri mammografi för alla har dock införts från och med i sommar.

Karin talade även om äldreomsorgen; behovet av olika bostadsformer och att en rättighetslagstiftning behövs. Även inom psykiatrin finns oerhört mycket kvar att göra. En ”förstalinje” bör finnas, som är likvärdig över hela landet.

Vårdförbundet har radikaliserats på senare tid och kommit med bra inspel bl.a. om kortare arbetstid.

Vidare arbetar man för att ett nationellt program för efterlevande till barn och unga som tagit livet av sig ska tas fram, liksom ett feministiskt hälso- och sjukvårdsprogram.

Karins pass avslutade med frågestund. Därefter tog ett kort medlemsmöte vid, där Bengt bl.a. berättade om ett möte för partiföreningsordföranden, distriktsstyrelsen och riksdags-/PS-ledamöter från stockholmsdistriktet, som kommer att äga rum den 20 juni med anledning av de händelser som ägt rum under våren. Mötet kommer att ta upp hur kriser framgent ska hanteras.

Reijo berättade även lite grand från stadsdelsnämnden.

Maria Nehro

Dela den här sidan:

Kopiera länk